ZESTAW PROGRAMÓW WYCHOWANIA PRZEDSZKOLNEGO

zatwierdzony do realizacji w Przedszkolu Samorządowym Nr 31
w Białymstoku na rok szkolny 2017/2018

1.Program wychowania przedszkolnego „Zabawy z porami roku”, Iwona Grygotowicz, pod red. merytoryczną Iwona Lenkiewicz, wyd. Podręcznikarnia (gr. II, IV, V);

2. Program wychowania przedszkolnego „Nasze Przedszkole”, Małgorzata Kwaśniewska, Wiesława Żaba – Żabińska, wyd. MAC 2009, (gr. I, III, VI);

3. Programy do nauki języka angielskiego zawarty w programie „Nasze Przedszkole” pt. I love BOO, wyd. MAC

4. Program „Zabawy Fundamentalne dla przedszkoli”, Colin Rose, Katarzyna Lotkowska, wyd. Transfer Learning
    Solutionis

PROGRAMY I PROJEKTY

I. Praca wychowawczo-dydaktyczna realizowana jest w oparciu o programy własne:

•   Program wychowawczy Przedszkola Samorządowego Nr 31 w Białymstoku – M. Muszyńskiej.
  • „Program profilaktyki próchnicy zębów” – M. Muszyńskiej
  • „Edukacja Zdrowotna” – K. Kamińskiej i K. Dudkiewicz.
  • „Kolorowy świat” program edukacji plastycznej dla dzieci 5, 6 letnich – E. Kalinowskiej.
  • „Program pracy z dzieckiem zdolnym” w zakresie edukacji plastycznej i ich udział w konkursach plastycznych – E. Kalinowskiej.
  • Program pracy z dzieckiem leworęcznym – E. Kalinowskiej.
  • „Przedszkolak bawi się w teatr” program koła teatralnego –  M. Timoszuk i E. Łukaszyk.
  • „Program postępowania korekcyjnego dla dzieci z wadą płaskostopia” – I. Łabanowskiej.
  • „Kolorowy świat przedszkolaka w czterech porach roku” program działalności koła plastycznego – E. Kalinowskiej i H. Popławskiej.
  • „Komputerowy świat” program autorski edukacji informatycznej dla przedszkoli – M. Timoszuk
  • „Zaproszenie do świata książek” - program stymulowania aktywności twórczej dziecka sześcioletniego – B. Lebiedziewicz
  • „Z ekologią żyjmy w zgodzie” program ekologiczny – I. Łabanowskiej
  • „Dziecko ryzyka dysleksji” program terapii pedagogicznej – I. Rzepnickiej – Kołosow.
  • „Coraz bliżej radości" program socjoterapii - Marlena Mierzwińska

II. Realizujemy i bierzemy aktywny udział w programie Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego „Śpiewająca Polska". Od 2015r. Ministerstwo zmieniło zasady finansowania i projekt realizujemy w ramach programu „Rozśpiewany Białystok".

III. Realizujemy programy ,,Bezpieczne Przedszkole - Bezpieczny Przedszkolak" oraz „Przedszkole Talentów", „Dzieciństwo bez próchnicy" program współfinansowany ze szwajcarsko - polskiego programu współpracy. Koordynator działań Uniwersytet Medyczny w Białymstoku.

IV. Realizujemy również programy: „Bezpieczny Przedszkolak K- Bezpieczne Przedszkole", „Akademia Zdrowego Przedszkolaka", „Czyste powietrze wokół nas" oraz program „Przyjaciele Zippiego", którego celem jest promowanie zdrowia emocjonalnego wszystkich małych dzieci. Dzięki niemu uczą się one m. in. jak rozpoznawać własne uczucia i jak o nich mówić, jak słuchać uważnie, jak prosić o pomoc, jak rozwiązywać konflikty, jak nawiązywać i utrzymywać przyjaźnie itp.,

V.  Bierzemy udział w ogólnopolskich akcjach „Cała Polska czyta dzieciom", „Ratujmy kasztany", „Sprzątanie świata" oraz w akcji Polskiego Radia Białystok i Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych „Zielonym do góry".

VI.  Jesteśmy organizatorami przedsięwzięć o randze miejskiej:

• „Turnieju Wiedzy o Zdrowiu i Ekologii”, dla dzieci 5-6-letnich;
  • Gali Przedszkolaka „Co to jest zdrowie”,  dla dzieci 3-4 – letnich;
  • Konkursu Piosenki Angielskiej „Chidren's song" , dla dzieci przedszkolnych.

VII. Jesteśmy współorganizatorem przedsięwzięć o randze miejskiej i wojewódzkiej:

• Przegląd Chórów Przedszkolnych ,,Rozśpiewany Białystok";
  • Obchody Międzynarodowego Dnia Tańca w Białymstoku.

Znajdź nas na Facebooku

góra strony