Rozśpiewany Białystok Śpiewająca Polska Przedszkole w Ruchu Comenius eTwinning bezpieczne_przedszkole zachowaj równowagę zabawy fundamentalne Przedszkole z Pasją przyjazna_szkola Ogólnopolskie Stowarzyszenie Kadry Kierowczniej Oświaty
 

ZDROWO  JEMY

 

JADŁOSPIS JESIENNO - ZIMOWY

 

 


Polecamy smaczne przepisy dzieciom i rodzinkom:

 

KASZA JAGLANA Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ

Składniki:
1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej
1/2 szklanki wody
1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
2 łyżki suszonej żurawiny
szczypta kurkumy
1/2 łyżeczki oleju lnianego
opcjonalnie 1/2 łyżeczki miodu (po 12 miesiącu! niemowlakowi niczym nie dosładzamy!)

Do garnka wlej mleko, wodę, dodaj drobno posiekaną suszoną żurawinę i doprowadź do wrzenia.
Kaszę przesyp na sitko, wypłucz w gorącej wodzie, a następnie wsyp do garnka. Dodaj szczyptę kurkumy, przykryj i gotuj na najmniejszym ogniu 20 minut. Pozostaw w garnku do ostygnięcia na 15 minut.
Odcedź  nadmiaru płynu, zmieszaj z miodem, olejem lnianym i podaj dziecku:)

BEZGLUTENOWE KRUCHE CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ

Składniki:
1 szklanka mąki ryżowej (jeśli nie musisz unikać glutenu, możesz dać orkiszową lub pszenną)
100 g miękkiego masła
1 jajko
3 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego
1/2 szklanki sezamu
1 łyżeczka czarnuszki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki suszonej żurawiny

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Suszoną żurawinę posiekaj na mniejsze kawałki. Do duże miski przesyp mąkę ryżową, cukier/ syrop, sezam, czarnuszkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i posiekaną żurawinę. Wymieszaj całość. Dodaj rozbełtane jajko, posiekane na kostki miękkie masło i zagnieć ciasto w dłoniach, aż powstanie zwarta, miękka kula. Przełóż ją na stolnicę, lekko podsyp mąką odrywaj kawałki ciasta i w dłoniach formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie spłaszczaj, albo partiami wałkuj ciasto i wykrawaj szklanką okrągłe ciasteczka grubości ok 1 cm – ten sposób lubię bardziej, bo ciastka mają ładny, równy kształt:). Przełóż ciastka na blachę i piecz na środkowym poziomie piekarnika w 180’C  ok 25 -30 minut, kontrolując stopień zrumienienia.

KISIEL OWOCOWY

Składniki na 2 porcje
1 szklanka wody
3 łyżki gęstego soku owocowego*/ 1 szklanka owoców sezonowych
1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Z podanej porcji wody, odlej 1/4 szklanki a resztę, wraz z sokiem, zagotuj. Do odlanej wody dodaj mąkę i zamieszaj dokładnie. Dodaj mieszankę do gotującej się wody z sokiem i mieszaj, aż powstanie kisiel.

PIECZONE KOTLETY MIELONE Z WARZYWAMI

Składniki:15 porcji
400 g mięsa mielonego z indyka
4 różyczki surowego brokułu
1/2 dużej marchewki
2 niewielkie ząbki czosnku
1 jajko
Szczypta pieprzu

Warzywa umyj, marchewkę obierz. Brokuł zetrzyj na drobnych oczkach tarki, marchewkę na grubych. Do dużej miski przełóż mięso, dodaj starte warzywa i jajko. Czosnek wyciśnij przez praskę i również dodaj do mięsa. Dopraw pieprzem i całość dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły. Odstaw mięso do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 190’C z termoobiegiem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Z mięsa formuj niewielkie kotlety i układaj na blaszce. Piecz 15-20 minut. Nie wydłużaj czasu pieczenia, bo kotlety będą suche. Kotlety zamiast piec, możesz też udusić. Podsmaż je uprzednio na odrobinie tłuszczu, a następnie zalej bulione lub wodą (około 1,5 szklanki) i duś pod przykryciem około 20 minut.

GULASZ DROBIOWY Z WARZYWAMI

Składniki na 4 porcje
400 g mięsa z indyka (mięso z uda, oddzielone od kości)
1 cebula
1/2 papryki czerwonej
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 szklanka wody
gałązka lubczyku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
Łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
szczypta pieprzu
2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku

Mięso pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię, polaną olejem i przełóż na nią mięso. Posyp je papryką w proszku i pieprzem. Smaż chwilę, by zarumieniło się z każdej strony. W tym czasie pokrój cebulę w wieksze kawalki, np. w piórka, marchewkę w plasterki, a paprykę w drobne paski. Dodaj do zrumienionego mięsa marchewkę i cebulę i obsmażaj nadal przez około 5 minut, mieszając. Zalej wszystko wodą, dodaj lubczyk, przykryj pokrywką i duś około 20 minut. Odkryj gulasz i dodaj paprykę, oraz czosnek wycisnięty przez praskę. Duś dalej pod przykryciem kolejne 15 minut. Jeśli trzeba, dolej odrobinę wody. Przed podaniem posyp koperkiem i szczypiorkiem.

Można  gulasz zabielić śmietaną lub jogurtem. Do 1 łyżki śmietany/jogurtu dodaj 2 łyżki gorącego sosu gulaszowego, zamieszaj i wlej zawartość do gulaszu, mieszając.

 

BEZGLUTENOWE GOFRY BANANOWE

Składniki:
2 banany,
2 jajka,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 szklanka mąki jaglanej,
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
1/4 szklanki oleju rzepakowego+ olej do smarowania gofrownicy,
1/4 szklanki mleka.

Przygotować dwie miski, blender i mikser.

Oddzielić białka od żółtek i ubij na sztywną pianę w jednej misce.
Do drugiej miski wlać żółtka, olej, mleko, pokrojone na mniejsze kawałki banany i zblenduj na gładki płyn. Dodać mąkę jaglaną, ziemniaczaną, cynamon. Wymieszać całość łyżką. Dodać ubite białka i ponownie dokładnie wymieszaj. Masa będzie puszysta, ciężka i gęsta.

Nakładać ok 3 łyżek masy na każdą formę i piecz wg instrukcji urządzenia do zrumienienia ( u mnie wyszło 8 gofrów, piekłam 5-6 minut). Nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia. Im dłużej będzie się  piekła, tym będą bardziej zrumienione i chrupiące. Sekretem udanych gofrów jest też dobrze nagrzana gofrownica

 

 


WARZYWA POD KUKURYDZIANYM BESZAMELEM

Składniki:
          Wybrane warzywa; Np. brokuł, kalafior, cukinia, fasolka;
          Szklanka wody;
          łyżka mąki kukurydzianej;
          Pół ząbka czosnku;
          Zioła, curry;
          Oliwa z oliwek.

Zamrożone warzywa lekko poddusić na patelni, przełożyć do miski, posypać curry. Wyłożyć na blaszkę, skropić oliwą z oliwek. Zagotować pół szklanki wody, drugą połowę połączyć z mąką kukurydzianą. Wlać na gotującą się wodę, mieszając czekać aż się zagotuje i zgęstnieje. Dodać porwane zioła i wyciśnięty czosnek. Polać sosem warzywa. Zapiekać 30 minut w temperaturze 200 stopni.

PLACKI Z KASZY KUSKUS I GROSZKU

Składniki:
pół szklanki mrożonego groszku
1 duża marchew
5 łyżek kaszy kuskus
1 jajko
pół łyżeczki curry
szczypta pieprzu
szczypta oregano i bazylii (suszone)

Piekarnik rozgrzewamy do 170 ‚C. Szykujemy blachę i papier do pieczenia.
Marchew i groszek gotujemy razem do miękkości. Kaszę przyrządzamy wg instrukcji na opakowaniu. Marchew kroimy w małą kosteczkę, groszek rozgniatamy widelcem (ale nie na papkę).Gotowe składniki mieszamy z rozbełtanym jajkiem i przyprawami, formujemy okrągłe kotleciki (konsystencja może być lejąca, ale nie trzeba jej niczym zagęszczać, ponieważ w piekarniku jajko zrobi swoje:) ) i układamy na blachę wyłożoną papierem. Zapiekamy ok 25min i gotowe.

 

KUKURYDZIANE RACUCHY DROŻDŻOWE

Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej;
25 g. drożdży;
2 jajka;
szklanka mleka roślinnego;
Opcjonalnie 1/2 łyżeczki cukru;
2 słodkie jabłka.

Szklankę letniego mleka wlewamy do miski, wrzucamy do niego pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po upływie tego czasu dodajemy resztę mąki, jajka i drobno pokrojone jabłka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Z powstałego ciasta smażymy racuchy na patelni bez tłuszczu.
 

PLACKI JOGURTOWY Z BANANEM

Składniki:
16 sztuk

250 g jogurtu naturalnego
2 jajka

1 łyżka cukru wanilinowego (lub zwykłego)
170 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 banany

Wymieszać jogurt z jajkami i cukrem wanilinowym za pomocą rózgi, widelcem lub mikserem na minimalnych obrotach. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać do niej proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.

Przesypać do miski z mokrymi składnikami i wymieszać rózgą lub delikatnie zmiksować do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę bez grudek mąki.

Rozgrzać patelnię (np. dużą naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nakładać po 1 pełnej łyżce stołowej ciasta na jednego placka zachowując odstępy.

Smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 3 minuty). Można smażyć beztłuszczowo, ale ja dodaję małą ilość masła na patelnię, dla smaku i ładnego zrumienienia placków.

Mniej więcej w połowie lub pod koniec smażenia, jeszcze przed przewróceniem placków na drugą stronę, wcisnąć w surowe ciasto po 3 plasterki banana na 1 placka.

Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 3 minuty na umiarkowanym ogniu. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym

PLACKI TWAROGOWE Z JABŁKIEM

Składniki na 2 porcje:
250 g twarogu
3 jajka
1 łyżka cukru wanilinowego
1 jabłko - reneta
2 łyżki cukru pudru + do posypania
4 czubate łyżki mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie syrop klonowy

Do miski włożyć twaróg, dodać żółtka (białka zachować) oraz cukier wanilinowy, następnie rozgnieść praską. 

Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach, dodać do twarogu i wymieszać. Następnie dodać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Dodać do masy twarogowej i połączyć składniki delikatnie mieszając łyżką.

Nakładać porcje ciasta (po ok. 2 łyżki) na rozgrzaną patelnię (np. teflonową, naleśnikową) i rozprowadzić je po powierzchni formując kształtnego placka. Można smażyć na suchej patelni lub z dodatkiem oleju.

Zmniejszyć ogień i smażyć przez ok. 2 - 3 minuty lub aż od spodu będą delikatnie zrumienione na złoto. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez ok. 2 minuty. Posypać cukrem pudrem i cynamonem, opcjonalnie skropić syropem klonowym.

 

CIASTECZKA OWSIANE

Składniki na 16 sztuk:
100 g masła

1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
3 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ziaren*
2 jajka

opcjonalnie 1 łyżeczka miodu

Masło roztopić. Do czystej miski wsypać płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i ziarna.

Wlać roztopione masło i wymieszać. Dodać jajka oraz miód jeśli używamy i wymieszać. Jeśli mamy czas, dobrze jest odstawić masę na ok. 1/2 - 1 godzinę.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać łyżkę stołową masy i nakładać na blaszkę formując okręgi i delikatnie je płaszczając.

Piec przez ok. 15 minut na złoty kolor.

 


 

BANANOWY RYŻ NA MLEKU

Składniki:
50g ryżu Basmati
banan – 1/2 sztuki
mleko roślinne 200ml
cynamon – szczypta
czubata łyżeczka miodu lub syropu klonowego
do smaku łyżka pestek słonecznika

Ryż zalać wrzącą wodą do granicy i mlekiem. Dodać pokrojonego banana, cynamon i słodziwo. Gotować do pożądanej miękkości ryżu. Ma być al dente.

 

MUFFINKI (6-7 sztuk)

Składniki:
1 rozgnieciony dojrzały banan lub jedno duże jabłko starte na tarce ok 300g
1/4 szklanki rodzynek
1/2 szklanka płatków owsianych
3/5 szklanki mąki orkiszowej lub owsianej
1/2 szklanki mleka ryżowego
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ziarenka słodziku/ lub miodu (3 łyżeczki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu,
szczypta soli
¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

Płatki śniadaniowe należy zmielić na drobny pył, najlepiej w mikserze lub ewentualnie w młynku do kawy. Całe jajko roztrzepać widelcem i połączyć z mlekiem, oliwą oraz rozgniecionymi (lub zmiksowanymi), jak najbardziej dojrzałymi bananami lub startym jabłkiem. Następnie wsypać zmielone płatki i pozostawić całą masę na kilka minut. Na koniec dodać pozostałe składniki, tj. mąkę razem z żurawiną oraz przyprawami. Muffiny najlepiej formować przez układanie masy w foremkach (metalowych lub papierowych) i układać na specjalnej blasze z kieszonkami u spodu. Foremki wypełnione masą pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25-30 minut.


KOLOROWA ZAPIEKANKA MAKARONOWA

Składniki:

2 1/2 szklanki surowego makaronu (u mnie świderki, może być penne),
1/2 szklanka kukurydzy konserwowej,
1/2 szklanki zielonego groszku,
1/2 szklanki czerwonej fasoli konserwowej,
1/2 szklanki ugotowanej marchewki w kostkach.

na sos:
2 kopiaste łyżki mąki pszennej,
2 kopiaste łyżki miękkiego masła,
2 szklanki mleka krowiego,
szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu i soli (sól po 12 m, a najlepiej i tak doprawcie sobie solą na talerzu),
opcjonalnie 3 łyżki startego sera żółtego.

Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem. Formę do pieczenia (szklaną/ ceramiczną) lekko natłuść olejem.
Makaron ugotuj al dente i odcedź.W dużej misce połącz ugotowany makaron i kolorowe warzywa.Przygotuj sos:
Do garnka przełóż masło, rozpuść i dodaj mąkę. Energicznie wymieszaj rózgą, aż zacznie się ”pienić”. Zalej zasmażkę mlekiem i dalej gotując, cały czas mieszaj. Gdy mleko zacznie gęstnieć, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej + odrobinę soli i pieprzu po 12 m. Zalej sosem makaron z warzywami, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp zapiekankę serem i wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika na 30 minut, na środkowy poziom.

 


 

JADŁOSPIS WIOSENNO - LETNI

 

 


DROWO JEMY


Rozśpiewany Białystok Śpiewająca Polska Przedszkole w Ruchu Comenius eTwinning bezpieczne_przedszkole zachowaj równowagę zabawy fundamentalne Przedszkole z Pasją przyjazna_szkola Ogólnopolskie Stowarzyszenie Kadry Kierowczniej Oświaty

 
Znajdź nas na Facebooku



góra strony